Maxima runs sluggish - Nissan Forum - Nissan Enthusiast Forums

Nissan Maxima The flagship luxury sedan from Nissan, combining performance with all of the modern touches you woudl expect in a luxury car.

Maxima runs sluggish

Reply

 
 
 
  #1  
Old 07-16-2006, 03:00 AM
Thread Starter
Join Date: May 2006
Location:
Posts: 41
Default Maxima runs sluggish

i have a '00 maxima and earlier this week i checked the service code and turned out i had a problem with some misfires....i've replaced the spark plugs to start off at something easy and logical...but the problem still exist...there was another code that says i'm running "LEAN" i know what it means but i've looked up the fuel filter at Autozone (since i work there), but it's non-serviceable to us that means to take it to a dealership....but i want to know if there is any way of possibly fixing that on my own???? any advice will help since its mama's car lol
 
Reply With Quote
  #2  
Old 07-16-2006, 10:05 PM
Join Date: Oct 2005
Location:
Posts: 25
Default RE: Maxima runs sluggish

Depending on your mileage, I would suggest your O2 Sensor. I had the same problems with my 99. It started with the O2 sensor, then plugs and evolved into a complete replacement of the Coils. BTW, the coils are a known problem with Maximas. I woul take care of the sensor, then see where you are at. If the misfires persist, then check coils (possibly Clean them). What type of plugs did you put in? If you went with anything other than Denso or NGK, then you should get new plugs.

Just my .02....

 
Reply With Quote
  #3  
Old 07-17-2006, 03:03 AM
Thread Starter
Join Date: May 2006
Location:
Posts: 41
Default RE: Maxima runs sluggish

alright but i'm pretty sure that the O2 sensor isn't gonna be it man...i'm pretty sure that its gonna do with the ignition any part of it....and also the fuel i've put in some fuel treatment for the injectors...i'm hoping to get some results from that in the morning after the engine's cool again....but thanks for the tips keep me posted on more if you have a couple of more tips.
 
Reply With Quote
  #4  
Old 07-17-2006, 08:41 AM
Join Date: Oct 2005
Location:
Posts: 25
Default RE: Maxima runs sluggish

Get your car scanned. Once you have the codes, then you will know.
My bet is"Multiple Misfires"...
 
Reply With Quote
  #5  
Old 07-18-2006, 09:37 PM
Thread Starter
Join Date: May 2006
Location:
Posts: 41
Default RE: Maxima runs sluggish

well buddy your right...i have multiple misfires and because of that my 2nd gear ratio is all screwed up, but the problem that caused it all is i'm running lean any suggestions to what i can do to eliminate that problem so that i can get it up and running once again thanks hit me up with some ideas
 
Reply With Quote
  #6  
Old 07-19-2006, 12:55 AM
Join Date: Oct 2005
Location:
Posts: 25
Default RE: Maxima runs sluggish

Ok...now that we are on the same page again...LOL
Just answer a few questions.
1. What kind of plugs did you put in?
- Very imprtant (Denso or NGKs only!)
2. Have you replaced/cleaned your Coils?
- May not be necessary yet, but it is a common problem with Maximas.
3. Have you replaced your O2 sensor?
- A must! This alone should fix the A/F ratio problem (and the Gas Mileage issues as well)
4. Check for Carbon build-up on your MAF Sensor.
5. Replace your Air Filter with a K&N or CAI.
- K&N is cheaper, but a CAI would give better results (Throaty throttle response on WOT)
6. Go to Advance Auto Parts to reset your ECU.

Run your car around the block to see if the codes/sluggishness return.
 
Reply With Quote
  #7  
Old 07-20-2006, 02:17 AM
Thread Starter
Join Date: May 2006
Location:
Posts: 41
Default RE: Maxima runs sluggish

alright well i'm sure right now i'm sure it'll probably be the coils and something with the fuel the plugs are bosch but i'm sure just by replacing the coils it won't really work but i'm gonna try to clean the MAF thanks man...i'll get those things cleaned up and get it running
 
Reply With Quote
  #8  
Old 07-20-2006, 03:56 PM
Join Date: Nov 2005
Location:
Posts: 240
Default RE: Maxima runs sluggish

ORIGINAL: nismo89Z

alright well i'm sure right now i'm sure it'll probably be the coils and something with the fuel the plugs are bosch but i'm sure just by replacing the coils it won't really work but i'm gonna try to clean the MAF thanks man...i'll get those things cleaned up and get it running
U said *bosch* ...!!?... nothin else needed.

bosch -thelastsound- New Like This:


After your MAF cleanup, reset ECU =30min batt off. This doesnt warrant it will be ok...

btw u may test the O2 sensors.
 
Reply With Quote
  #9  
Old 07-22-2006, 11:20 PM
Thread Starter
Join Date: May 2006
Location:
Posts: 41
Default RE: Maxima runs sluggish

so what do you think i should use to clean the MAF....i've heard things like throttle body cleaner and carb. cleaner don't make any difference...and right now i need a very big difference.
 
Reply With Quote
  #10  
Old 07-23-2006, 06:18 AM
Join Date: Nov 2005
Location:
Posts: 240
Default RE: Maxima runs sluggish

First replace the semidead plugs.

If the temp sensor is clean and heater resistor not oxidized, cleanin doesnt help. Follow MAF links at http://www.cardomain.com/ride/748507/9
 
Reply With Quote
 
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
passnthru2
General Nissan Tech
2
04-08-2007 10:53 PM
ArayT
Nissan Frontier
0
01-14-2007 04:03 PM
PhilTess
Nissan Sentra
2
11-06-2006 06:51 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Maxima runs sluggish


Advertising

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
Featured Sponsors
Vendor Directory